Ireans music will be back?
5/11/2009 09:05:00 PM | Author: fadzly


Last night i went to ireans gathering. Syok GILER!! Syok giler until it makes me don't wanna post this thread in English!! SO let BAHASA!!
Tanggal hari Ahad yang lepas, ireanster dijemput menghadiri gathering kat bawah ni. 10 org confirm nak datang but hanya 3 org je yang datang + 2 admin.. LOLZ..




So basically, it suppose to be start at 8.00pm, but aku datang kol 8.30 pm. Giler ape. Igtkan mule2 tu aku mcm dapat rasakan program ni mcm tak jadi. Dah la aku tak kenal sapa diorang. Pastu aku tunggu la dalam 15 minutes more. Pastu aku nampak ada satu group 4 org ni pindah meja pi masuk dalam. Aku approach trus dan tanya ni ireansnyer gathering ka? Alhamdulillah, akhirnya aku jumpa jugak diorang. I first time datang tak kenal langsung diorang, but when i tell them i Fadzly, they gave me such a huge shock reaction. Wow.. i never thought they were eager waiting for me (tak da la.. I'm just delusion). Ya la. Sapa la aku ni kan? Da la ireans tu jarang aku aktif. Nak2 selepas diorang server down.. Lagi la tak amek kisah.. Tibe2 dijemput oleh Ikmal (admin ireans) utk pi gathering.

Salahsilah Ireans

We all managed to talked about ireans history. Ireans ni start masa tahun 2001 lagi. Wow.. That's 2 years after the first time i using mIRC.. 2001 tu la time aku berjinak2 dengan HTML la, geocitiesla, counter strike la, starcraft la.. LOLZ.. aktif giler time tu pi CC tiap2 hari sampai PMR aku dapat 1A je. Tapi tak pernah aku dengar pasal IREANS ni.. tak sangka aku, diorang start bukak sama macam time jiwang start bukak. But anyway, diorang ada la cakap, diorang wujudkan ireans ni sebab nak bina comunity yang besh. If you all nak tau, ireans la satu2 nya website yang memang best utk download2 lagu melayu dan indon! I registered since 2007. baru lagi if nak banding dengan korang.. Disebabkan servernye daripada TMNET dan unlimited maka lajulah setiap kali download lagu2 tersebut. Ada kalanya, aku jadikan link utk download tersebut sebagai music background utk profile friendster aku. MP3-MP3nya merupakan paling latest dan paling syok kat alam ini.. lolz..

Ini adalah ireansMusic yg lama.. Aku suke shoutbox..
Shoutbox tempat suka dan duka kita bersama


Utk makluman anda semua, server Ireans yang kamu semua download tu adalah server yang agak mahal RM500 sebulan! Admin-admin ini la terpaksa ikat perut mereka utk membayar duit server sehingga sekarang ini pun mereka still bayar! Gune duit gaji diorang la.. Duit dari kutipan derma tu tak banyak. Tak membantu pun sgt. kesian diorangkan. Murni giler niat diorang nak bantu dan bentuk komuniti ireans yang besh ni!

Penutupan IreansMusic



Klaka siot aku tgk spedo rambut panjang dan Aizu dengan muke budak2..

Tapi malangnya, pada tanggal ireans terpaksa ditutup. Mengikut kata2 pak admins kita - Ikmal dan Spedo, pada masa ireans waktu tu ditutup, TMnet (supplier server utk Ireans) selamba giler cabut wayar tepon dari server tanpa bagi warning. Pastu admins2 pun pelik ar apsal tibe2 server down. Pastu diorng pun terus pi carik tmnet.. Rupe2nyer, TMnet da diberi warning oleh satu syarikat rakaman selepas ada org komplen pada mereka. Tak pasti sapa.. So penyelesaiannyer adalah, TMnet trus cabut wayar dari server tu.. Mulalah detik2 hitam ireans dalam 7 tahun sejak ianya dibuka pada 2001..

Kata pepatah, sudah jatuh ditimpa tangga, selepas tutup, ireans punya sumber kewangan Google Adsense pula ditarik balik apabila ada org komplen yang ireans ni hostkan mp3 dimana bertentangan dengan syarat dan terma Adsense.

Halatuju Ireans

Kemana perginya ireans selepas itu? domain ireans.com da digunakan utk chatting dan video youtube selepas itu. Tak lama selepas itu juga, satu forum dibuat dan jadilah ireans forum.. Pada awal2nya boleh ahan ramai.. but... later, susah nak kekalkan user.. huhu.. berpecahla ireanster.. Ada yang still kat forum. Ada yang buat blog mcm blog ni dan ada juga yang menarik komuniti ireans pergi ke forum lain.. Sedih kan???? Tidak kurang juga mereka yang eager nak wujudkan balik ireans music. Utk pengetahuan korang, ini rahsia tau, rahsia besar, admin2 atau founder2 ireans yang lama cube utk hidupkan balik ireans. Tetapi melalui domain lain! hahaha! tapikan, belom sempat mereka hidupkan kembali ireans tersebut, mereka sekali lagi diberi warning siap dalam surat tu ada head letter tu! Tak tau sapa komplen. Rasa-rasanya org dalam Ireans gak diorang suspek. Tak sangka ada dikalangan ireans ni dengki sgt sampai komplen 3 kali. Ini juga tandanya projek2 yang besar pada mulanya mereka ingin lakukan tak kesampaian. Dibawah ada beberapa projek besar ireans yang tak kesampaian itu contohnya ireansManga dan movieBugger. Sebenarnya byk lagi bende yang diorang rancang dan ini hanya beberapa projek mega yang tak kesampaian lagi. Doa sahajala kali ni benar2 berjaya~!


Inilah ireansManga.. Tak jadi dahh

Ni sebenarnya adalah projek tergendala ireans moviebugger.com. Disebabkan source tak cukup terbatallah jawabnya

Gathering

Citer balik pasal gathering.. LOLZ.. thread ni tak teratur dan tak sistematik.. So apa fungsi gathering ni??? Setelah lebih 1 tahun 2 bulan membisu, apa da jadi pada ireans??Sebenarnya tuh yang nak citer, ireans tak lama lagi ada ireans baru!!! WOW.. percaya tak you all? IREANS BARU tuhhh.. Ireans kali ni dipanggil IREANS VIDEO. Ada slide presentation lagi tu Ikmal buat.. Tak sangka aku..

Pastu kitorang pun membantai makanan2 yang dihidangkan di kapal.. best2.. aku makan chicken golden blue.. Ada macam mayonese kat tgh2 ayam tu.. sedap hingga menjilat jari!

Yang ni aku dengan abg SPEDO

Nih plak fh20

Yang perempuan tunggal tu adalah fairy fisha!

Siap ada slide presentation tuh dari aizuikmal.. giler ar..


Gelak senyum Spedo dan AizuIkmal




ireansAV

So berbalik kepada topic. Adakah ireans akan kembali?? Jawapannya adalah YA!! Dengan wajah baru lagi. Cume kalini da tak fokus mp3, cume fokus adalah .flv dan flvnya adalah YOUTUBE! So apa sebenarnya
ireansAV? Aku terigt satu bende yang pelik tentang AV.. AV ni macm pernah aku dengar.. Tapi dimana ya.. Tolong igtkan hamba ini kalau sapa2 tahu AV tu apa ya.. LOLZ..

ireansAV diwujudkan bagi menggantikan IreansMusic. Ianya adalah portal khas utk lagu2 melayu dalam bentuk video!! Mana nak dapat video2 ini? Dari Youtube la!
Tapi kan youtube lembab? - Haaaa.. itu la sebenarnya kelebihan
ireansAV! ireansAV bertindak sebagai 'cache' di server TMNETnya. Maka setiap kali user meng-upload code youtube itu, secara automatik, script tersebut akan 'cache'-kan file flv itu ke server mereka! Maka streaming youtube akan lebih pantas. Adakah ianya legal? Of course ia legal. ireansAV hanya host file YouTube. if ada masalah tentang hakcipta, ireansAV tak bertanggungjawab tetapi Youtube yang bertanggungjawab.
Disamping Video,
ireansAV juga akan jadi macam facebook myspace atau friendster! mcm ireanster la kononnya. Akan diadakan juga Instant Messanger mcm kat Facebook tuuu.. ala-ala, bar kecik kat bawah FB tu.. So ini akan jadi portal komuniti sosial PERTAMA Malaysia!! ya!! tak mo lagi bergantung kepada FB israel tu.. haha..



So kat sini pun ada gak slide presentation daripada Ikmal, PPTx atau PPT . Slide die agak promising! Dikatakan pertengahan bulan mei ini,
ireansAV akan dibuka! User2 lama akan dipanggil dan database user lama akan digunakan cuma akan dibuang user yang hanya pernah login satu dua kali sahaja.. So basically user yang cecah 100,000 mungkin akan tinggal 30,000 sahaja.. Pembikinan ireansAV ini masih lagi dalam peringkatalpha. So, basically, ada cadangan dan komplen boleh saja dibagitau utk masa depan ireans!




So apa lagi! aktifkan diri semula bersama IREANS la!!
This entry was posted on 5/11/2009 09:05:00 PM and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

26 comments:

On May 11, 2009 at 11:17 PM , SuNshinE said...

i used to d.load songs from the site...then bila server down trs cari site lain..knape aku tidak dijemput..mayb aku tak aktif kot..n aku tak penah tau psl derma2 tu..hehehe..

 
On May 11, 2009 at 11:25 PM , fadzly extenders said...

Jemput.. sumer org dijemput melalui thread ni.. http://ireans.com/topic3391-gath-10may2009-sunday-the-ship-kg-baru.html
Kesian u.. takper2 nanti ada gathering lagi kite jemput yer.. Personal lagi!

 
On May 12, 2009 at 8:41 AM , Salz said...

Wow!! tak sangka la.. Ireans akan ada balik ke??? Da lama giler tak gune login ireans.. Ntah2 da kene delete..

 
On May 12, 2009 at 9:21 AM , Redbloodsnow said...

ooooo...rupernyer one of ireanster rupernya fadzly neh..hehehe. well, i'm one of the ireans supervisor...hehehehe.

tp dh kureng active dah ler..huhu

 
On May 12, 2009 at 12:19 PM , Anonymous said...

Hidup ireans!

 
On May 12, 2009 at 12:28 PM , DiNa RiaNa said...

wah..
aku br nk post pasal nie kt blog aku..
tp ko dah post dlu..
hehehe..


p/s: leh copy paste tak kat blog aku lak??kekeke...

 
On May 12, 2009 at 12:37 PM , PutraCrewz said...

wah wah..perancangan yg bagus...huhuhu...aku xdapat nak ikut gath tu...sayangnye...

 
On May 12, 2009 at 6:18 PM , fadzly extenders said...

copy ler...

 
On May 12, 2009 at 6:45 PM , CocoPie said...

WOWOWOW.. SYOK GILER IREANS NAK DIADAKAN BALIK!!!!!

 
On May 12, 2009 at 8:18 PM , intan7 said...

yeyay!! ireans kembali!! sorila intan dpt join
gath coz jauh sgt la.. xleh nk gi..huhu

 
On May 12, 2009 at 8:40 PM , Anonymous said...

aku tau apa maksud AV tu.. perghh.. tak le tahan

 
On May 12, 2009 at 9:25 PM , fadzly extenders said...

jauh ke intan? tinggal mana? teluk intan ke?

 
On May 12, 2009 at 11:19 PM , afdsmkad said...

uwaaaa....besh jew dapat p gath...nk g ari tuh..tpi kederatt da takde...huhuhuhu

 
On May 13, 2009 at 12:33 AM , ZKojek said...

Terus terang bila ko cakap berpecah belah tu, aku terasa, sebab aku dah kurang aktif kat ireans, bukan apa, aku tahu, ada sorang moderator kat sana, tak suka ak stay kat sana, mungkin smpai sekarang lagi, that why aku trpksa unactive, malas nk gaduh2 lagi, tambah dosa je.

hehe anyway, aku tgk si 'dia' mcm xda dah kat ireans, sambung belajar ke ape ke.. aku xtau.. aku try lah aktf kt sana smula...

 
On May 13, 2009 at 12:38 AM , fadzly extenders said...

aku paham kesedihan ko.. rilek ar.. moderator je.. bukan apa pun.. igtkan admin.. Kalau hang buat kacau kat admin memang sah la kene hamun.. LOLZ

 
On May 14, 2009 at 2:41 AM , Anonymous said...

Bang.. Ble set gambar tu shortcut tak.. Penat la asik nak open at new page.. tambah bende ni kat ref --> target="_blank"

 
On May 14, 2009 at 4:12 AM , fadzly extenders said...

Ok.. da modified skit..

 
On May 14, 2009 at 7:44 AM , MashiMaro said...

Bertambah2 nampaknyer ko add.. Da jadi source mcm wiki plak.. Mana ko dapat sume info ni fadli?

 
On May 14, 2009 at 7:50 PM , Anonymous said...

<<< mentari jingga >>>>
welcome back ireans..
sorry sbb lama aku x msk irens..
sbb aku ingat ireans dah tak de org..
tapi aku ucapkan slmt dtg pada the new irens

 
On May 14, 2009 at 9:22 PM , ayie said...

sy nie jarang guna ireans tp mmg gemarkn ireans.. jd.. kalo blh.. jgn ler buang user sy yer...

 
On May 15, 2009 at 3:37 AM , fadzly extenders said...

sy pun harap tak da org buang user awak ea..

 
On May 15, 2009 at 11:38 AM , orgganas said...

moga maju jaya la ireansAV.com kita...

 
On May 21, 2009 at 2:47 AM , sinfonietta said...

i'm also one of the ireanster..huhu rindu giler ngan ireans..tambah2 time dulu2..

 
On May 29, 2009 at 1:01 AM , IreansFanatics said...

Bile ireansnyer Shoutbox akan ok?

 
On June 16, 2009 at 6:05 AM , fadzly extenders said...

ntah la.. da nak dekat sebulan ireansnyer shoutbox tak ok.. Harap aizu dapat betoikan

 
On September 1, 2010 at 4:16 PM , Anonymous said...

Das Bettelarmband existiert als thomas sabo online Schmuckstück bereits seit Jahrzehnten. sabo schmuck Ursprünglich wurde es getragen, um sich von nahestehenden thomas sabo charm Menschen Anhänger „zusammenzubetteln“ und dadurch ein Schmuckstück zu besitzen, thomas sabo glaube liebe hoffnung das eine ganz persönliche Geschichte erzählen konnte. Nicht selten wurde es weiter vererbt thomas sabo und immer wieder in jeder Generation mit neuen Anhängern erweitert. thomas szabo Auch heute noch ist das Bettelarmband ein sehr beliebtes Accessoire. thomas sabo armbänder Und auch heute noch verbirgt es oftmals schmuck thomas sabo ketten Geschichten in sich, die eine ganz persönliche Bedeutung für seinen Träger bzw. seine Trägerin haben. Die einzelnen thomas sabo onlineshop Anhänger, die man an das Bettelarmband anbringen kann, können ganz unterschiedlichen Ursprungs sein. Einige thomas sabo ohrschmuck kauft man sich vielleicht selbst, andere lässt man sich von lieben Mitmenschen schenken und verbindet so mit dem Anhänger immer eine schöne Erinnerung.